DOORLEVEN VERLIESBEGELEIDING

Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen 
Begeleiding

Ik werk vanuit de ontmoeting in contact met jou en jouw verhaal. Jij bepaalt hierin je eigen grenzen. Ik werk niet met een vaste structuur, protocol of strakke planning. Ik pas me aan jouw verhaal en jouw tempo aan.

Wat draag jij mee in je levenskoffer?

Ieder mens is uniek en heeft een eigen vingerafdruk van verdriet. Ik zet verschillende begeleidingsvormen in die aansluiten bij jouw proces. Je kunt hierbij denken aan: gesprekken, in kaart brengen van jouw familiesysteem aan de hand van een genogram (zo krijg je inzicht in jouw levensverhaal en de invloed van de omgeving waarin je opgroeit), creatieve werkvormen, werken met de lifeboatmethodiek, lichaamsgerichte oefeningen, meditatie, vloerankers, opstellingen, werken in stilte om op een diepere laag van je gevoel te komen. Daar zit immers de sleutel.


Mijn werkwijze is afgeleid van het gedachtegoed van de splitsing van de ziel (Franz Ruppert) en de systemische visie op rouw (geleerd tijdens mijn post-HBO-opleiding Omgaan met Verlies bij het Land van Rouw).


Iets uitspreken geeft een bestaan aan wat het in stilte niet had
Jonathan Safran Foer


We lopen allemaal littekens op in ons leven door verlies en sluiten ons hart op dat moment
Ik begeleid je bij het ontwikkelen van je open hart, het inzetten van je hulpbronnen, het ontmaskeren van en vriendschap sluiten met je gesloten hart om je gewonde hart te kunnen ontmoeten. Er vindt namelijk continu een innerlijke strijd plaats tussen het gewonde hart dat gezien en gehoord wil worden en het gesloten hart dat daarvoor gaat liggen om niet de pijn te hoeven aankijken. Door deze strijd ontwikkelen we psychische en/of lichamelijke klachten.


Begeleiding  

Je gaat je eigen proces aan maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik begeleid je en blijf bij je gedurende deze reis die we samen maken. Op die manier maak jij weer contact met jezelf en gaat je levensenergie weer stromen.


We hebben eerst een telefonische kennismaking. Voel je een klik dan plannen we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek verhelderen we je begeleidingsvraag en bespreken we wederzijdse verwachtingen. Ik vind het belangrijk om hierbij stil te staan. Het geeft jou de mogelijkheid om af te tasten of mijn begeleiding bij jou past. Daarnaast kan ik inschatten of mijn ondersteuning aansluit op je vraag. Als we de reis samen willen aangaan spreken we af hoe we starten. Na elke begeleidingssessie bepalen we samen hoe en wanneer we verder gaan. Jij hebt immers zelf het roer in handen om te bepalen wat helpt in jouw proces. Een begeleidingstraject kan langdurig aandacht vragen, maar soms zijn twee of drie sessies al genoeg om weer verder te kunnen met je leven. De begeleiding sluiten we op een bepaald moment expliciet af. In dit afsluitend gesprek blikken we terug op de stappen die je hebt gezet en wat je meeneemt om verder te gaan.

Creatieve ontmoeting

Ik heb ook een mooi aanbod in de vorm van een creatieve ontmoeting bij verlies. Zie nadere info op mijn tarievenpagina.


Ervaringen cliënten

Na het overlijden van mijn moeder, kon ik het verdriet niet gemakkelijk een plaats geven. Eerst dacht ik, laat de tijd zijn werk maar doen, maar al snel merkte ik dat dat niet het antwoord was.
Toen ontmoette ik Hannie. In de 1-op-1 begeleiding werd ik meegenomen om de pijn en verdriet die er op allerlei vlakken nog zaten, te voelen en proberen te duiden.
Ik vind het opmerkelijk hoe goed Hannie aanvoelt waar je op een bepaald moment met je emotie zit. Hannie geeft ruimte om de pijn echt te voelen in je lijf en geeft vervolgens ook duiding hierin: erkennen en accepteren dat het er is en er mag zijn.
Nu heb ik thuis ook een eigen plek gecreëerd waar ik bewust kan stilstaan bij mijn verdriet en de vreugde die er ook is.
De sessies bij Hannie raken telkens een ander thema, maar uiteindelijk met hetzelfde doel: op zoek gaan, inzicht krijgen en doorléven van verdriet.
Zelf heb ik veel baat bij de begeleiding die ik van Hannie krijg. Ik kan reflecteren, ik leer te accepteren dat wat er is, het verdriet overvalt me niet meer zo intens en ik heb veel meer rust gekregen.

Hanita


Ik ontmoette Hannie tijdens een workshop “Geef ruimte aan verlies”. 

Daar deelde ik dat ik mijn hele leven al verdrietig was. Als jongste van een drieling verloor ik 75 jaar geleden mijn broertje bij de geboorte en mijn zusje toen ze 7 was. 

Hannie erkende dit verlies, ging naast me zitten, luisterde en bood troost.

We zijn nu samen op pad om afscheid te nemen van wat ik verloren heb. Zo krijg ik meer rust en ruimte om te zijn wie ik ten diepste ben. En open ik mijn hart weer.

A - 75 jaar

Hannie is een rustige, warme persoon met een luisterend oor, waarbij ik me direct thuis voelde. De begeleiding bestond uit persoonlijke gesprekken en inzetten van diverse andere werkvormen. Ik heb handvatten gekregen om weer in balans mijn leven te hebben ondanks rouw (waar geen tijd voor staat en ook altijd wisselend aanwezig kan zijn). Ik ben dankbaar voor de ondersteuning en begeleiding.

Saskia


Through all my sorrow and my pain
There is a whisper, there is a name
Call out for help because she is there
She listens and she cares
She’ll make you see there is a healthy part in all of us
That you don’t have to live your life in pain and fear and fuss
Sit down and light a candle and listen to your heart
For all I know, that's  a good start

Christa

Rouw is ook een vriendschap van jaren verliezen. Een hele hechte vriendschap die ineens over is. Ik wist nog niet goed met mijn emoties om te gaan waardoor ik geen leuk persoon was. In contact gekomen met Hannie. In het begin vond ik het  verschrikkelijk maar ik ben blij dat ik toch heb doorgezet. Hannie heeft naar me geluisterd en me laten voelen. Ik ben een leuker mens geworden en heb er weer zin in. 

Marieke